Prepelițele sunt păsări foarte mici, apreciate mai ales pentru ouăle lor foarte nutritive și gustoase. Creșterea prepelițelor nu este neapărat dificilă și poate oferi multe avantaje fermierilor care decid să înceapă această afacere.

Prepelițele ouătoare sunt păsări ușor de crescut și de îngrijit. Cei care își doresc neapărat să crească prepelițe, dar le lipsește spațiul, pot păstra cu ușurință două-trei păsări pentru a-și satisface dorința, pentru că ele nu au nevoie de mult spațiu, fiind foarte mici.

Chiar dacă ouăle de găină sunt cele mai răspândite în magazine, cele de prepeliță au mai multe beneficii pentru organism. Acestea conțin o cantitate mai mare de vitamina B12, tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic și folat. Conținutul de proteine este, de asemenea, ușor mai ridicat în oul de prepeliță față de cel de găină.

Prepelițele sunt, de obicei, pestrițe și au pene colorate în albastru, negru, maro, bej sau alb. Picioarele acestor păsări sunt lungi și puternice și au o culoare maro. Prepelițele au ciocurile mici, curbate și negre. Prepelițele au o lungime între 11 și 19 centimetri și cântăresc între 68 și 138 de grame, iar anvergura aripilor poate ajunge până la 32 sau 35 de centimetri.

Chiar dacă au picioarele lungi, ele pot zbura, dar doar pe distanțe foarte mici. Prepelițele ajung relativ rapid la maturitate, ele începând să se împerecheze de la vârsta de 2 luni.

                   De ce ai nevoie pentru creșterea prepelițelor ouătoare?

Atunci când decizi să pornești o crescătorie de prepelițe, asigură-te că ai următoarele:

Păsări – prepelițele ouătoare pot fi achiziționate în diferite stadii ale vieții, fie ca ouă pentru incubat, pui, păsări tinere, fie adulte. Indicat este să respecți raportul de un mascul la două sau trei femele.

Furaje – păsările trebuie hrănite corespunzător pentru a li se asigura necesarul de vitamine, minerale și proteine. Caută să le oferi furaje speciale pentru prepelițele ouătoare. Hrana lor trebuie să fie calitativă pentru ca ouăle să aibă o valoare nutrițională corespunzătoare. De obicei, îți poți da seama dacă au fost hrănite cu furaje de calitate după culoarea gălbenușului. Cu cât acesta este mai galben, cu atât oul are mai mulți nutrienți.

Baterii – sunt cuștile în care păsările vor fi plasate. Cele mai recomandate sunt bateriile realizate din aluminiu, protejate de plasă.

Incubator – îl vei folosi pentru a grăbi nașterea noilor pui. Timpul de incubare a ouălor de prepeliţă este de 16 zile. Prepelițele încep să producă ouă la aproximativ 7 săptămâni de viață.

Cuști speciale pentru creșterea puilor – acestea au lumini și există posibilitatea de a se regla temperatura. Puii stau aici până la 15 zile.

Adăpători și hrănitoare – sunt accesoriile necesare pentru hrana și apa păsărilor în mod constant.

               Condiții necesare pentru creșterea prepelițelor ouătoare

Există câteva condiții care sunt favorabile creșterii prepelițelor și pe care este indicat să le respecți.

Spațiul

Nu ai nevoie de mult spațiu pentru a crește prepelițele ouătoare, recomandat este să crești între 60-70 de exemplare pe metru pătrat, pentru ca ele să aibă și libertate de mișcare. Pentru a salva spațiu, poți opta pentru cuștile suprapuse.

Cușca de ouat este diferită de cea pentru creștere, deoarece podeaua este înclinată spre fața cuștii, pentru a permite ouălor să se rostogolească în canalul de colectare.

Ouăle trebuie păstrate într-o cameră răcoroasă, la temperaturi de 10-15 grade Celsius, pe o perioadă de maxim 7 zile. Pe timpul păstrării, ouăle trebuie să fie periodic întoarse la 180 de grade.

Ouăle pentru clocit vor fi curate, vor avea coaja întreagă, cu un aspect uniform, de o mărime medie, vor avea o pigmentație maronie, bine distribuită pe suprafața cojii.

Ouăle care nu sunt bune de clocit sunt cele prea mici sau prea mari, cu coaja rugoasă sau pigmentație albăstruie ori chiar deformate.

Temperatura și umiditatea

În spațiul creșterii prepelițelor va trebui să ții cont și de aspecte precum temperatura și umiditatea aerului. În incubatoare, temperatura se măsoară deasupra oului cu un termometru și ar trebui să aibă o valoare de 38 de grade Celsius. În cazul în care temperatura va scădea în incubator, din diverse motive, asta nu înseamnă neapărat că va afecta ouăle. Important este ca temperatura aerului din încăpere să varieze între 27 și 30 de grade Celsius și să nu depășească 40 de grade Celsius. Puii vor muri la o temperatură prea mare, întrucât albușul din ouă se va coagula.

O temperatură mai scăzută de 37 de grade va prelungi procesul de incubație și poate reduce numărul inițial de ouă cu 20%.

Umiditatea aerului în perioada preclocirii, adică în primele 14-15 zile, trebuie să fie de 55-60%, iar începând cu ziua 15, umiditatea va trebui crescută la 90-100%. O umiditate prea mică, atunci când puiul iese din ou, poate duce la lipirea puiului de pielița oului. Pentru creșterea umidității, e indicată stropirea ouălor și a pereților incubatorului cu o zi înainte de ieșirea puilor.

De asemenea, este foarte important ca ouăle să fie întoarse de două ori pe zi în perioada preclocirii, dar abia după 36 de ore de incubare, iar cu 36 de ore înainte ieșirii puilor, ouăle din nou nu mai trebuie întoarse.

După ce puii au ieșit din găoace, ei trebuie lăsați 8 ore la temperatura din incubator. După acest timp, ei trebuie uscați și așezați într-o cutie pregătită dinainte.

Creșterea prepelițelor se desfășoară cel mai bine într-o încăpere cu o temperatură de 16-22 de grade, cu o umiditate de 70%.

Lumina și sunetul

Prepelițele au nevoie de 16-18 ore de lumină pe zi, astfel că este necesară instalarea unor becuri suplimentare. Dacă nu vor avea lumină suficientă, ele vor depune mai puține ouă.

Păsările nu trebuie deranjate de zgomote puternice, așa că alege să plasezi cuștile într-o zonă liniștită, ferită de agitație.

Hrana și apa

Hrana reprezintă o parte importantă în creșterea prepelițelor, iar cantitatea zilnică trebuie respectată pentru o dezvoltare corespunzătoare a păsărilor. O prepeliță are nevoie de 20 de grame de hrana pe zi.

Cea mai mare parte a alimentației este reprezentată de semințe, boabe de cereale, cu adăugarea de proteine, care trebuie să reprezinte cel puțin 18% din totalul hranei zilnice. Furajele trebuie să fie calitative, pentru ca ouăle păsărilor să aibă proprietățile nutritive optime. Prepelițele au nevoie să aibă mereu apă proaspătă și rece la dispoziție.

Ce trebuie să știi despre ouatul prepelițelor

Crescute și întreținute corect, prepelițele vor produce primele ouă destul de devreme, începând cu 7 săptămâni de viață. Randamentul lor obișnuit este de un ou la 16-24 de ore, dar se poate întâmpla să producă și câte două ouă în decurs de 24 de ore.

Primele ouă ale acestor păsări sunt, de obicei, mai mici, urmând ca apoi să ajungă la greutatea standard de 8-12 grame.

În funcție de intervalul de hrănire, ouatul păsărilor poate fi reglat.

Perioada de ouat durează, în general, un an, iar apoi randamentul păsărilor scade considerabil.

Așadar, prepelițele nu sunt neapărat pretențioase, însă ele trebuie crescute și întreținute după niște reguli de bază, pentru a avea o viață cât mai lungă, lipsită de stres și pentru a produce cât mai multe ouă.

Leave a Reply